Günümüzde multimedya araçları hız kesmeden çoğalmaya devam ediyor. İnsanlara ulaşmak, insanlarla iletişim hiç olmadığı kadar kolaylaştı. Bunda elbette dijitalleşmenin sağladığı olanaklar yadsınamaz. 2000’li yılların öncesinde kitlelere ulaşmak için belirli radyo programları yapmak gerekiyordu. Bunu da herkesin yapmasına olanak yoktu. Bunun haricinde konu açısından da radyo programları oldukça sınırlıydı. İnsanlar sadece sunulanı almak durumundaydı.
Günümüzde ise online iletişim sayesinde hemen herkes kendi radyo kanalına sahip olabiliyor. Bu sayede sevdiği konuları insanlarla paylaşabiliyor. Podcast dediğimiz bu oluşum son yıllarda oldukça popüler. Giderek kullanım oranı artıyor.Podcast yapmak için ise bir podcast stüdyosu oluşturmak yeterlidir. Podcast stüdyosu nedir ve podcast stüdyosu nasıl oluşturulur şimdi bunları anlatmaya çalışalım.
Podcast Nedir?
Radyolarda genellikle -haberleri saymazsak- şarkı ve müzik temelliydi. Podcast dediğimiz şeyi onlardan ayıran en önemli nitelik konuşma ve alıntılardan oluşmasıdır. Esasen podcast dediğimiz oluşumun gelişimi blog zamanlarına dayanır. Yazarlar blogları sayesinde geniş kitlelere ulaşmaya çalışırlardı. Ancak bir noktadan sonra blog da multimedya açısından, iletişim açısından yetersiz kalmaya başladı.
Podcast, içerik üretim sürecini hızlandıran ve kolaylaştıran bir oluşum olarak görülebilir. Okumaya değil dinlemeye dayalı oluşu daha akışkan ve daha interaktif bir seçenek sunmaktadır. Podcast için gereken araçlar sağlandığı takdirde kişi ilgili olduğu konuyu yine aynı ilgi doğrultusunda olan kişilerle paylaşabiliyor. Bu da okumaya oranla çok daha geniş kitlelere çok daha hızlı bir şekilde ulaşmaya yardımcı oluyor.
Podcast hızlı veri alışverişi açısından büyük avantaj sağlıyor. Konu hakkında konuşurken dinleyicilerden yorum almak, dinleyicilerin fikrini sormak gibi interaktif yönüyle de öne çıkıyor. Bu sebeple günümüzde ister oyun dünyası ister sinema ister siyaset olsun hemen her konu hakkında podcast yayını yapan birini bulmak mümkün. Hatta günümüzde podcast sayesinde geniş dinleyici kitlelerini kendisine bağlayan kişiler de bulunuyor. Geleceğin en önemli multimedya aracı olan podcastler gün geçtikçe daha da önemli bir yere sahip oluyor.
Podcast Stüdyosu Nasıl Kurulur?
Podcast yayını yapmak için elbette birtakım donanıma ihtiyaç olacaktır. Kendi evinizi, odanızı bir podcast stüdyosu yapabilirsiniz. Bunun için en temel ihtiyacınız olan araçları edinmeniz yeterli olacaktır. Podcast stüdyosu kurmadan önce ise podcastinizin ne ile ilgili olacağını seçmeniz gerekiyor. Ana konunuz ne olacak, alt başlıklar neler, konuk varsa konuğu belirlemek, bilgisayar teknik donanıma sahip olmak, ses kaydedicinizin olması, yayın yapılacak platformu bulmak gibi temel olanakları sağlamalısınız.
Podcast hazırlamak için pek çok uygulamadan, programdan yararlanabilirsiniz. İnternette kısa bir araştırma ile size en uygun podcast programını rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunun haricinde yapacağınız tek şey podcast stüdyosu yapmak istediğiniz odayı izole etmek olacaktır. Podcast stüdyosu için sessiz bir ortam, telefon, mikrofon, konuşmacı bir podcast yayını yeterlidir. Ancak bunların minimal ihtiyaçlar olduğunu belirtmek gerek. Eğer daha profesyonel bir podcast yayını yapmak istiyorsanız teknik ekipmanlarınızı artırabilirsiniz.
Podcast stüdyosu içerisinde yayını yapmadan önce teknik ekipmanlarınızı mutlaka test etmelisiniz. Yayın sırasında ortaya çıkabilecek herhangi bir soruna karşı önleminizi baştan alabilirsiniz. Hatta öncesinde kendinizi kaydedebilir ve bir test yaparak sesinizin nasıl geldiğini, teknik donanımın yeterli olup olmadığını görebilirsiniz. Podcast stüdyosu yaptığınız odanızın sessiz olması dahası mümkünse yalıtımlı olmasına dikkat edebilirsiniz. Bilgisayarınız, mikrofonunuz, kulaklığınız ve ses seviyesi için mikseriniz kusursuz bir podcast yayını yapmanız için size yeterli gelecektir.
Podcast Stüdyosu İle İlgili Merak Edilenler
Podcast stüdyosu kurduysanız amatör olarak bile çok büyük teknik gereksinimlere gerek duymadan yayınınızı yapabilirsiniz. Sadece mikrofon ve kulaklığınızın nispeten kaliteli olması podcast stüdyonuzdan daha iyi bir verim almanıza olanak sağlayacaktır. Podcast stüdyosu içerisinde yayın yapmak eğer bir hobi ise oldukça eğlenceli olabilir. Ancak profesyonel bir şekilde bu işi yapmak istiyorsanız ve ekonomik kazanç elde etme amacındaysanız daha dikkatli olmanızda fayda olacaktır.
Podcast stüdyosu tam donanımlı olduğu takdirde ileride bu işi çok daha profesyonel bir şekilde yapabilirsiniz. Dediğimiz gibi burada önemli olan amacınız. Eğer profesyonel bir şekilde yapmak isterseniz öncelikle ufak denemeler yapabilir, zaman içerisinde gerekli araştırma ve yeterli teknik donanım ile daha ileri bir seviyeye ulaşabilirsiniz. Podcast stüdyosu temelde bu kadar basit temellerle kurulur. Bir anda profesyonel bir podcast stüdyosu edinmek yerine odanızdaki ekipmanları konuya hâkim oluşunuzla paralel geliştirebilirsiniz.