+90 (538) 843 7547

YouTube’a başlama noktasında herkesin yaşadığı en büyük endişe ve merak bu işin nasıl yapılacağıdır. Kesinlikle korkmanıza gerek yok. Video çekmenin her ne kadar yazılı kuralları olsa dahi YouTube’un kesinlikle bir kuralı yok. YouTube’un video kuralları olmadığı için dilediğiniz gibi videolar çekebilirsiniz.

Video çekmek için YouTube Ekipman Listesi: Girişimci Seti’nde değindiğim gibi bir başlangıç yapabilirsiniz. Kamera almadan telefonunuzu kullanarak sadece 150 TL’lik bir masrafla mikrofon ve tripoda sahip olabilirsiniz. Böylelikle YouTube’a başlangıç noktasında ilk somut adımları atabiliriz. 

Video Giriş: 101

Profesyonel bir video nasıl çekilir konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli faktör öncelikle ses, arkasından görüntü ve son olarak ışıktan oluşmaktadır. Video içerik üretmeye başlamadan önce bu 3 temel ana unsuru bilmelisiniz. Bu 3 ana unsuru kusursuz olarak yerine getirdiğiniz takdirde dilediğiniz gibi kaliteli videolar üretebilirsiniz. 

Ses: Videonun olmazsa olmazıdır. Videonun temel olarak izlenip izlenilmeyeceğini etkileyen en önemli faktördür. Yaptığınız içeriklerde sesin orta ve üst seviyede olmasına özen göstermelisiniz. Yoksa videonuz 4K bile olsa izlenilmeyecektir. 

Görüntü: Ses’ten sonra ikinci öncelikli unsur olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar ses gibi etkili olmasa da görüntü bir şekilde kendisini izlettirebiliyor. Çektiğiniz videoların netliğine ve odak noktasının doğru olduğunu emin olmalısınız. 

Işık: Videoyu çektiğiniz yerin karanlık olmamasına önem göstermelisiniz. Özellikle aydınlık ve ferah bir yerde videonuzu çekmelisiniz. Ters ışıktan ve ışık patlamalarından kaçınmalısınız.

Profesyonel Video Nasıl Çekilir?

Profesyonel video ekipman ve tecrübeden oluşmaktadır. Zamanla tecrübe kazanılarak profesyonel ekipmanlarla kusursuz videolar üretebiliriz. Öğrenmemiz gereken temel konular aşağıdaki şekildedir.

1. Olmazsa Olmaz: Temiz Bir Ses

Videonun izlenmesini etkileyen en önemli faktör sestir. Yukarıdaki bölümde de bahsettiğim gibi sese oldukça önem vermemiz gerekiyor. Ekipman Listesi’nde önerdiğim Boya BY-M1 yaka mikrofonu başlangıç için işimizi görecektir. 6 metrelik kablosuyla dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Ayrıca yaka mikrofonu olmasından sebep ortamdaki bir çok sesten arındığımız için gereksiz dip sesi gelmeyecektir. Bir nevi profesyonel video nasıl çekilir konusunun gizli cevabı diyebiliriz. Temiz bir ses. 

2. Profesyonelliğe Hiç Gerek Yok! Kamera: Telefonunuz

Günümüzdeki birçok kameranın çekim kalitesi DSLR kameralarla yarışır seviyeye geldi. Herhangi bir maliyete girişmeden önce telefonunuz ile video çekmeye başlayabilirsiniz. 

Yukarıda bahsettiğim Tefeng TF3120 tripodun üstüne telefonunuzu yatay konumlandırarak içerikler üretebilirsiniz. 

Telefonunuzun video ayarlarını yaparak bu kaliteyi bir üst seviyeye çıkartabilirsiniz. ISO, renk ve ışık gibi ince ayarlarla kusursuz bir videoya sahip olabilirsiniz. Hatta bu süreçte telefonunuzun bu kadar kaliteli video çektiğini yeni yeni fark edeceksiniz.

3. Işık: Kullanmasını Öğrenin ve Ona Hükmedin

İlk etapta bir ışık satın almanızı tavsiye etmiyorum. Doğal ışığı kullanarak güzel bir atmosfere sahip videolar üretebilirsiniz. Biraz deneyim kazanıp öğrenmenin her zaman daha kıymetli ve özel olduğunu düşünenlerdenim. Bulunduğunuz atmosfere elinizdeki imkanlarla aydınlatabilirsiniz. 

Yüzünüzün bir bölümünün siyah bir bölümünün aydınlık olmadığı sürece ışık oyunları yapabilirsiniz. Mümkünse ışığı tam ortalı alacak şekilde olmasına özen göstermenizi tavsiye ederim. Videoların karanlık ve beyazlar içinde olmamasına özen gösterin.

4. Heyecanlı Olun ve Bunu Dışarı Yansıtın

Videolarda içinize kapanık melankolik bir havada bulunmayın. Renkli, heyecanlı ve cıvıl cıvıl olun. İzleyenleri harekete geçirip heyecanlandırın. Enerji verin. Pozitif olun. Yoksa insanlar morallerinin bozulacağı ve sıkılacakları videoları izlemek istemez. İnsanlar eğlendirin ve onlara bu süreçte eşlik edin. Konuyu uzatmadan sadede getirin. Olabildiğince kendiniz olun ve bunu dışarı yansıtın. Olduğunuz gibi görünün. Olamıyorsanız göründüğünüz gibi olun.

5. Kıyafetlerinize Dikkat Edin: Dış Görünüş Önemlidir

Görüntünüz çok önemlidir. Özen gösterin. Mümkün olduğunda sade ve çizgisiz kıyafetler tercih edin. Videolarınızı izleyenlerin üstünüzdeki kıyafete odaklanıp dikkatlerinin dağıtmasını ve videoyu kapatmasını istemezsiniz. Her ne kadar birçok kişi tarafından dikkat edilmese de videonun gizli öğelerinden bir tanesidir. 

İnsanlara video üretmek için özen gösterdiğinizi ve vakit ayırdığınızı hissettirin. Bağ kurun. Yapmak için yapmadığınızı ve onlara saygı duyduğunuzu hissettirin. Bu sayede duygusal video nasıl çekilir konusunda birçok tecrübeye sahip olacaksınız. 

6. Videolarınızı Renklendirin: Tatlı Dekorlar Ekleyin

İzleyenlere ferahlatıcı bir atmosfer sağlayın. Videolarınızda görünecek tatlı dekorlar ekleyin. Bu dekorlar videoyu izleyenlerin ferahlamasını ve keyif almasını sağlayacaktır. Böylelikle bu gibi ufak detaylar sizin yine vakit ayırdığınızı içten içe karşı tarafa yansıtacak ve yine bir duygusal bağ kurmanızı sağlayacaktır. 

Yapay bitkiler / çiçekler, kitaplıklar ve ağaçlar bu konuda size yardımcı olabilir. Özellikle evde çiçek beslemek istemiyorsanız veya besleyemiyorsanız yapay bitkiler hayatınızı kurtaracaktır.

7. Çekimden Önce Telefonunuzun Lenslerini Temizleyin

Çekim sırasında fark etmeseniz bile kurgu aşamasında bu gibi hataları hemen fark edebilirsiniz. İyi bir video çekimi ve kurgusu için her çekimden önce telefonunuzun kamerasını temizleyin. Bu durum size bir alışkanlık kazandıracak ve rutine dönüşecek.

Böylelikle profesyonel video içerik üretme noktasında adım adım kendinizi geliştirmiş olacaksınız. Daha planlı ve özenli gitmenizi sağlayacaktır. Aynı videoyu defalarca çekmekten kurtulacaksınız. 

8. Montaj: Sizi Rezilde Edebilir Vezirde Edebilir

Görüntü olarak iyi bir video çekmiş olabilirsiniz ama onu iyi bir kurgu ile montajlamazsanız videonuz tamamen çöp olacaktır. Montajınıza özen gösterin. Bunu eğlenceli kılmaya çalışın. Bilerek hata yapın. Hatalarınızı örtmeye çalışmayın.

Böylelikle videonuza samimiyet katacaksınız.


Montajı gereksiz yere uzatmayın. Olabildiğince net ve olması gerektiği gibi anlatın. Açık ve anlaşılır olun.

Görsel: Sam McGhee

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir